Sants, petit gran barri cooperatiu

Antiguo recinto fabril de Can Batlló, en el barrio de Sants de Barcelona.

Sants és gresol de la potencialitat de l’acció comunitària transformadora, en la qual ens integrem el veïnat independentment del nostre origen

Visc a Sants, molt prop de la estación del mateix nom a Barcelona, el principal node ferroviari de Barcelona. M’agrada molt el barri en què visc, i no només per la molt bona comunicació que té en transport públic i perquè molt prop tenim Montjuïc, pulmó verd i talaia de Barcelona i del Baix Llobregat.

Us convido a acompanyar-me en una visita virtual especial pel meu barri, a veure si us puc transmetre en part per què m’agrada tant aquest barri.

El nucli cooperatiu al voltant de plaça Osca

Si sortim de l’estació de Sants per la plaça dedicada a l’anarquista santsenc Joan Peiró, a uns quants metres trobarem a l’esquerra una escala que baixa al carrer Premià. Al seu número 15 trobem l’edifici cooperatiu per antonomàsia de Barcelona. Aquest edifici destaca per la seva balconada digna de servir per proclamar la república, com deia l’amic i veí Jep. Els seus locals comercials acullen la seu de la cooperativa de finances ètiques Coop57 i una delegació de la cooperativa vinícola i oliverera d’inserció social L’Olivera. De totes dues cooperatives podeu trobar informació als números 8 i 12 de La Marea, respectivament. A la primera tinc invertits uns diners que he tingut l’oportunitat de poder estalviar i que sé que serveixen per finançar l’economia social. A la segona vaig a comprar de tant en tant quan vull beure un bon vi de la terra amb una bona relació qualitat-preu i amb un encara millor aroma ecològic i social. L’edifici també acull, entre d’altres organitzacions germanes, la seu de la Federació de cooperatives de treball de Catalunya, que reuneix més de 3000 cooperatives de treball catalanes.

I és que Sants és el barri cooperatiu per excel·lència de Barcelona i la gran quantitat de cooperatives presents al barri així ho mostra. Li podeu preguntar al respecte directament a l’Ivan, soci de la cooperativa La Ciutat Invisible i dinamitzador de rutes a peu i en bici per Barcelona sobre la història del cooperativisme. La Ciutat Invisible està localitzada al número 25 del carrer de Riego (el militar lliberal homenatjat a l’himne de la República), paral·lel al carrer Premià; allà hi pots trobar una bona selecció de llibres i publicacions crítiques i independents així com peces de roba que combinen disseny i missatge, donat que aquesta cooperativa, a més de llibreria, realitza serveis de disseny, recerca social i urbana i intervenció comunitària. Per cert, el local veí de la Ciutat Invisible és la redacció del setmanari independent en català La Directa.

Sants, barri de consum cooperatiu

També us convido a conèixer els grups i cooperatives de consum del barri. Per afinitat personal, en destacaré dues. Al número 74 del carrer del periodista Rossend Arús trobem el local a Sants de Germinal, cooperativa de consum pionera en el consum crític, agroecològic i de proximitat. La gent de Germinal té molt clar quin consum vol (productes agroecològiques de proximitat, produïts des de l’economia social o per petites empreses) com a eina de transformació social i ho realitza amb tots els béns de consum habitual (menjars de tot tipus, productes d’higiene i de neteja de la llar…). La participació a Germinal és exigent, ja que no es limita a demanar la comanda per internet i recollir-la setmanalment. Tot el que possibilita el funcionament de la cooperativa (administració, contacte i avaluació dels proveïdors, manteniment dels locals, decisions, difusió…) es basa en la participació no retribuïda de les persones sòcies. Aquí vam estar consumint i participant durant un temps a casa meva i aquí vaig conèixer la majoria d’amistats que tinc a dia d’avui al barri.

El gran triomf de Germinal ha estat l’extensió del seu model de consum crític autogestionari arreu de Catalunya i, potser, fins i tot de l’Estat, amb la conseqüent diversificació de models organitzatius. Un exemple santsenc n’és l’Economat social, cooperativa veïna i amiga de Germinal situada al carrer Jocs Florals 153. De fet, Germinal i l’Economat encarreguem conjuntament el pa ecològic a un forner del barri. Els tres socis treballadors de l’Economat gestionen la part més intensa del funcionament de la cooperativa de consum (administració, selecció de proveïdors i contacte amb aquests, cerca i difusió d’informació nutricional…) i les persones sòcies ens encarreguem de la part més maca, com ara la participació a les assemblees i, sobretot, omplir de sentit i continguts culturals i de lleure l’Ateneu de l’Economat.

Can Batlló, l’èxit de la constància veïnal

Ja que esmento la cultura, podem continuar caminant fins el carrer Constitució 19, on trobarem Can Batlló. En aquest antic complex fabril, una part important ha esdevingut un espai obert gestionat pel veïnat del barri per la trobada cultural (per la biblioteca popular i l’auditori que s’està rehabilitant) i social (pel bar, fires, hort col·lectiu, reunions de col·lectius…). Moltes són les persones de diferents generacions que vam participar en la lluita veïnal durant 30 anys perquè Can Batlló fos pel veïnat i no pel lucre privat i moltes són les qui estan col·laborant en la reconstrucció i gestió de l’espai i en la generació d’usos i continguts comuns. Moltes són les lluites que guanyem si persistim i estem unides.

Sants, gresol del comú

Altres exemples d’organitzacions no necessàriament cooperatives que comparteixen valors col·laboratius, autogestionaris i/o transformadors al barri són la redacció d’Alternativas económicas, el local llibertari Espai obert d’acollida de col·lectius, el Casal independentista Jaume Compte, els mateixos Castellers de Sants o les associacions culturals La Lotteria i La Hormigonera.

Sants és gresol de la potencialitat de l’acció comunitària transformadora, en la qual ens integrem el veïnat independentment del nostre origen. També posa de manifest que sovint és la proximitat on tenen sentit les petites coses transformadores. Com ha passat amb Germinal, moltes de les experiències que es poden trobar a Sants han anat i continuaran expandint espores arreu.

Un concert al Koitton

Per acabar amb bona música aquesta ruta cooperativa virtual pel meu barri de Sants, us convido a tornar al Carrer Rossend Arús, al seu número 9, a sentir un concert i a fer una birreta artesana al Koitton Club, primer bar cooperatiu que conec. A més d’un molt bon ambient, té un cartell de concerts i sessions musicals que mai m’han defraudat. El cooperativisme no té fronteres en quant a les seves possibilitats. Salut!

Leer versión en castellano

Jordi Ortiz

PUBLICIDAD
Banner
Comentarios

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

PUBLICIDAD
Banner